24 grudnia 2013

Black Bear Casino Resort "Big Burger Bash 2012" - największy i najcięższy hamburger

Big Burger Bash 2012 to impreza zorganizowana 2 września 2012 roku w Carlton w stanie Minnesota w USA przez Black Bear Casino Resort, na której został zrobiony największy i najcięższy hamburger na świecie. Ważył 913,535 kg i miał średnicę około 3 m.

Black Bear Casino Resort Big Burger Bash 2012 - największy i najcięższy hamburger
© blackbearcasinoresort.com

Philip Robertson, przedstawiciel księgi rekordów Guinnessa, potwierdził zdobycie rekordu i powiedział o tym wyczynie:

"To była znakomita praca zespołowa, a hamburger smakuje rzeczywiście bardzo dobrze. Mogę powiedzieć, że jeśli zamierzam spróbować hamburgera ważącego prawie tonę, to lepiej żeby to były niezapomniane doznania smakowe."

Składniki wykorzystane do zrobienia tego hamburgera według księgi rekordów Guinnessa (inne źródła podaj całkiem inne dane) to:
  • 27,22 kg cebuli
  • 23,81 kg pomidorów
  • 22,68 kg sałaty
  • 18,14 kg amerykańskiego sera (american cheese)
  • 8,62 kg ogórków marynowanych
  • 7,48 kg bekonu
Upieczenie ciasta dostarczonego przez Twig Bakery & Cafe zajęło 7 godzin, a usmażenie mięsa w temperaturze 350°C zajęło 4 godziny. Mięso i przyprawy zostały dostarczone za darmo przez firmę Sysco Corporation, a dźwig wykorzystany przy pracy dostarczyła firma Kolb Construction Company.

Żeby zdobyć tytuł największego hamburgera wymagane jest, że po jego zrobieniu musi zostać zjedzony. Hamburger został pokrojony na małe porcje i rozdany za darmo gościom.

Poprzednie rekordy to między innymi hamburger zrobiony 2 lipca 2011 roku  na imprezie Alameda County Fair, organizowanej co roku w Pleasanton w Kalifornii w USA. Został zrobiony przez Juicy's Foods i Ovations Foodservices, jego waga wynosiła 352,4 kg, a średnica 1,5 m. Kto chciał spróbować kawałek tego hamburgera na sterydach miał okazję za jedyne 0,99 $. Pieniądze ze sprzedaży trafiły do organizacji Alameda County Community Food Bank, która dostarcza jedzenie dla 275 organizacji charytatywnych w hrabstwie Alameda w Kalifornii.

Największy i najcięższy hamburger - Alameda County Fair 2011
© Alameda County Fair

Hamburger był przygotowywany przez zespół 10 ludzi przez ponad 13 godzin i był gotowy około godziny 20:00. Do jego zrobienia wykorzystano:
  • 272 kg mięsa
  • 154 kg ciasta do zrobienia bułki
  • 23 kg sera
  • 9 kg cebuli
  • 14 kg sałaty
  • 6 kg ogórków
  • 4,5 kg musztardy
  • 4,5 kg ketchupu.
Łączna masa składników jest większa od ostatecznego wyniku ze względu na utratę wagi w wyniku pieczenia. Hamburger miał około 1,4 miliona kalorii.
Kolejny wielki hamburger, zrobiony w 2010 roku przez Teda Readera z Toronto w Kanadzie, ważył 267,6 kg. Przygotowywał tego hamburgera przez 6 godzin na placu Yonge-Dundas Square w Toronto. Dodał do niego 5 kg sosu i 24,5 kg sera. Wykorzystał specjalnie skonstruowanego grilla z podnośnikiem widłowym do podniesienia tej przerośniętej bułki.

Różne osoby i organizacje zostały zaproszone na pokaz w celu licytacji hamburgera, z której dochód miał zostać przeznaczony dla Camp Bucko, obozu rehabilitacyjnego w Ontario w Kanadzie dla dzieci w wieku od 7 do 17 lat, które były ofiarami poparzeń.

© Xinhua / Zou Zheng

Na czwartym miejscu znajduje się hamburgera zrobiony w restauracji Ambrosia On The Spot w Sydney w Australii, który ważył 95,5 kg.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Proszę nie reklamować stron internetowych.