Podczas robienia tej rekordowo długiej pizzy nad wszystkim czuwał Jesús Marquina Cepeda. Przygotowując się do pobicia rekordu Guinnessa musiał:
- wykonać 1500 godzin rozmów telefonicznych,
- przejechać 6000 km,
- spędzić 300 godzin na spotkaniach,
- spędzić 150 godzin na wideokonferencjach,
- spędzić 20 godzin oczekując na wideokonferencje,
- zjeść 250 przekąsek obiadowych,
- zjeść 150 takich samych posiłków
- wziąć udział w 50 lunchach i obiadach w stylu "niczego nie chcę"
Przez ten okres przygotowań miał mniej czasu na sen. Przez 2 miesiące spał w nocy średnio 6 godzin, przez miesiąc spał średnio 4 godziny, przez tydzień spał dosłownie chwilę a ostatnie 3 dni nie spał w ogóle.
Do przygotowania pizzy wykorzystano 2,5 tony ciasta, 700 kg sera mozzarella, 700 kg szynki a robiło ją 120 kucharzy i 150 pomocników. Pizza była pieczona w specjalnym piekarniku a cały proces pieczenia zajął około 3 godziny. Po ustanowieniu rekordu pizza została pokrojona na kawałki i sprzedawana po 1 € za sztukę a pieniądze ze sprzedaży zostały przeznaczone na miejscową pomoc charytatywną.
Na drugim miejscu znajduje się pizza zrobiona przez kucharzy z pizzerii Magillo w Krakowie i sieci sklepów Makro z całej Polski. Jej długość wynosiła 1010,28 m. Rekord został ustanowiony 29 sierpnia 2010 roku na krakowskich Błoniach. Przy robieniu pizzy pracowało około 200 kucharzy i zużyli około 3,5 tony mąki, 1500 litrów sosu pomidorowego, 1600 kg sera mozzarella. Dodano jeszcze około pół tony pieczarek i kukurydzy.
Na trzecim miejscu znajduje się pizza o długości 405 m. Została zrobiona w mieście Massa w Toskanii we Włoszech.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Proszę nie reklamować stron internetowych.