Trinidad Moruga Scorpion - najostrzejsza papryka

Rekord został pobity przez paprykę Carolina Reaper "Higher Power, Pot No.22, Plant B."

Trinidad Moruga Scorpion (Trinidad Scorpion Moruga Blend) to odmiana papryki chili, która jest najostrzejszą papryką na świecie. Udało się wyhodować owoce, których ostrość po zbadaniu w lutym 2012 roku wyniosła 2009231 SHU (Scoville Hotness Unit – jednostka ostrości Scoville’a). Papryka ta jest zwykle trochę mniej ostra i w czasie testów owoców z tej uprawy średnia ostrość wyniosła 1,2 miliona SHU.

Trinidad Moruga Scorpion - najostrzejsza papryka
© Hankwang

Dla porównania oryginalny sos Tabasco posiada około 2500 - 5000 SHU natomiast czysta kapsaicyna, związek odpowiedzialny za ostry smak, to 15 - 16 milionów SHU. Skala Scoville'a to skala ostrości czyli pikantności używana głównie do oceny ostrości papryki.

Testy wykonał instytut zajmujący się badaniem papryk chili Chile Pepper Institute znajdujący się na terenie uniwersytetu New Mexico State University w stanie Nowy Meksyk w USA.

Odmiana tej papryki występuje naturalnie w dystrykcie Moruga w Trynidad i Tobago stąd też jej nazwa. Zespół badawczy posadził po 125 sadzonek różnych odmian papryki wliczając w to takie jak Trinidad Scorpion, 7-pot, Chocolate 7-pot i Bhut Jolokia. Gdy owoce były już dojrzałe zostały losowo zerwane z różnych sadzonek, wysuszone a następnie sproszkowane i została wydzielona kapsaicyna, związek chemiczny odpowiedzialny za uczucie ostrości. Podczas zbiorów specjalistka od prac badawczych Danise Coon i dwóch studentów, którzy jej pomagali, mieli na sobie po cztery pary rękawiczek lateksowych. Danise powiedziała:

"Kapsaicyna nadal przenikała przez lateks i była wchłaniana przez skórę dłoni. Coś takiego nigdy wcześniej mi się nie zdarzyło."

Paul Bosland, znany ekspert od papryk i dyrektor Chile Pepper Institute powiedział:

"Robisz gryza. Wydaje się że efekt jest słaby ale potem zaczyna narastać, narastać i narastać. Jest to więc dosyć niebezpieczne."

Naukowcy byli naciskani głównie przez producentów ostrych sosów i innych związanych z przemysłem pikantnej żywności. Celem było ustalenie średniej ostrości najostrzejszych gatunków papryk żeby rozwiać nienaukowe twierdzenia, która z nich jest  tak właściwie najostrzejsza.  powiedział że nigdy wcześniej nie było coś takiego robione. Paul powiedział:

"Pytanie było czy Chile Pepper Institute jest w stanie ustanowić jakiś wzorzec oceny ostrości papryki. Ostrość papryki to skomplikowana sprawa i przemysł nie może opierać się tylko na jednym owocu, który ustanowił rekord. To jest za bardzo zmienne."

Ostrość papryki chili tej samej odmiany może się zmieniać w zależności od warunków środowiska. Trudniejsze warunki - wyższa temperatura lub mniej wody, mogą na przykład spowodować rozwój ostrzejszych owoców. Jim Duffy, plantator z San Diego dostarczający do uniwersytetu nasiona czterech super ostrych odmian papryki powiedział:

"Tak jak w przypadku poprzednich rekordowo ostrych odmian papryki tak i teraz będzie pogoń za nasionami i sadzonkami."

Ani on ani żaden z naukowców nie odważył się włożyć do ust całej papryki Trinidad Moruga Scorpion ale jest mnóstwo filmów w internecie przedstawiających śmiałków, którzy się odważyli. Po spożyciu takiej ostrej papryki przepływ krwi się zwiększa i wydzielają się endorfiny. Twarz staje się czerwona, występuje pocenie, oczy łzawią, z nosa cieknie i pojawia się uczucie palące jak ogień rozprzestrzeniające się po języku i w dół do gardła. Oprócz ostrego smaku papryka ta posiada delikatny owocowy smak co daje pikantno-słodką mieszankę. Może być wyhodowana z nasion na większości obszarów świata a przeszkodą są tylko mrozy, które niszczą roślinę a niskie temperatury ale powyżej 0 °C spowalniają wzrost.

Podczas tych testów różnych odmian papryki rekordowy wynik 1853936 SHU uzyskała też papryka Chocolate 7-pot. Odmiana Bhut Jolokia może natomiast poszczycić się wynikiem 1578548 SHU.

Komentarze