© David Jones / Trzyletnia Mia Bell siedzi na rekordowej tabliczce czekolady |
Gigantyczna czekolada stanowi równowartość 72406 zwykłych czekolad ważących 80 g i zawiera 29 milionów kalorii. W zrobieniu czekolady brało udział 50 osób, jej odlewanie zajęło 10 godzin, a 3 dni trwało jej chłodzenie. Rekord został ustanowiony z okazji 100 rocznicy powstania firmy.
Siedziba firmy Thorntons PLC znajduje się w Alfreton, w hrabstwie Derbyshire, w Anglii. Została założona w 1911 roku przez Josepha Williama Thorntona, który otworzył pierwszy sklep ze słodyczami w Sheffield w Anglii.
Na drugim miejscu znajduje się czekolada zrobiona przez firmę The World's Finest Chocolate, która ważyła 5529 kg, miała około 90 cm wysokości (lub grubości), 6,4 m długości i 90 cm szerokości. Rekord został ustanowiony 13 września 2011 roku w Chicago w stanie Illinois w USA.
Na trzecim miejscu znajduje się czekolada zrobiona przez firmę Grand Candy z Erywaniu w Armenii, która ważyła 4410 kg, miała 560 cm długości, 275 cm szerokości i 25 cm grubości.
Czekolada została zrobiona z okazji 10-lecia istnienia firmy, a jej zrobienie zajęło 4 dni. Ceremonia odbyła się 11 września 2010 roku. Do zrobienia użyto 500 kg nasion kakaowca importowanych z Afryki i 300 kg cukru pudru - jak powiedział prezes firmy Karen Vardanyan. Reprezentantka księgi rekordów Guinnessa Elizabeth Smith przybyła do Armenii i wręczyła firmie certyfikat rekordu. Statystyczny konsument potrzebowałby około 450 lat, żeby zjeść taką dużą czekoladę.
Na czwartym miejscu znajduje się czekolada zrobiona w 2007 roku we Włoszech, która ważyła 3580 kg.
Źródła: wikipedia.org | guinnessworldrecords.com | dailymail.co.uk | facebook.com
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Proszę nie reklamować stron internetowych.